NL / EN

REPORTAGE:
OP REIS NAAR EIGEN LAND

Eva Vanderheyden
02/10/2017


Eind juli was het eindelijk zo ver. Het begin van mijn grote avontuur was aangebroken: op Erasmus naar Noorwegen. Maanden had ik hier naar uitgekeken, maar nu het dan zo ver was, was het toch vreemd om voor een jaar te vertrekken. Eenmaal aangekomen kreeg ik te horen dat ik dit jaar het ontwerpvak Metamorphosis zou volgen. Dit vak spitst zich toe op de real estate development van projecten. Onze studio werkt dit semester nauw samen met de Housing studio. In deze samenwerking zullen wij fungeren als architecten die zorgen voor een goed verloop van het proces, terwijl onze medestudenten instaan voor het ontwerpen van kwalitatieve woningen.

Hier in Noorwegen is het de gewoonte dat aan elk project een studiereis gekoppeld is. Dit jaar hadden ze er niets beter op gevonden dan deze reis naar Nederland en België te organiseren. Het doel van deze reis is om case studies uit te voeren van bestaande woningbouwprojecten die passen binnen het kader van de ontwerpopdracht. Het doel van de opdracht is om te achterhalen waarom een project is wat het geworden is.

Zo gezegd, zo gedaan. Op zondag 10 september stapten we met onze hele studio – zo’n 30 Noorse studenten, 2 Portugezen, een Zweedse, een IJslandse en een Belg – op het vliegtuig richting Amsterdam om gedurende de eerste helft van de week enkele case studies in Nederland uit te voeren. De tweede helft van de week brachten we dan in België door.

In Amsterdam, de stad der tweewielers, was ons transportmiddel van de dag uiteraard de fiets. Niet alle Noren waren een stadfiets gewend, waardoor dat wel enkele lachwekkende taferelen en gefrustreerde Amsterdammers opleverde. Onze eerste stop was Patch 22, een recent project waarbij flexibiliteit en duurzaamheid centraal staan. Nadien bezochten we Kleiburg, het voorbeeld bij uitstek van de ‘Klusflat’ – zoals de Nederlanders het noemen. De woningen worden casco opgeleverd wat betekent dat de bewoners zelf aan hun woning kunnen klussen, wat de appartementen relatief goedkoop maakt. Eerder dit jaar kreeg dit woonproject de Mies van der Rohe prijs toegekend. ’s Avonds was het tijd om te bekomen van de drukke dag, dus trokken we ons terug in onze hostel en hadden we nog een leuke avond samen. De volgende dag was het tijd om door te reizen naar Delft. Hier brachten we een bezoek aan de TU Delft en kregen we enkele lezingen. Later op de dag zetten we onze trip verder richting Rotterdam, waar we enkele hoogstandjes uit de Nederlandse architectuur bezochten: Justus van Effenblok, Wallisblok en Le Medi. De volgende dag werd het eindelijk tijd om België te verkennen met als eerste stop Gent.


Hier bezochten we het architectenbureau Coussée & Goris en kregen een rondleiding in een van hun projecten: Lindenlei-Katoenspinnerij, de transformatie van een voormalige katoenspinnerij naar hedendaagse stadswoningen. In de namiddag brachten we een bezoek aan Robbrecht en Daem Architecten en Marie-José Van Hee Architecten. Het was interessant om deze grote Belgische namen – de Noren hadden helaas nog nooit van hen gehoord – in hun natuurlijk habitat te ontmoeten. De dag werd afgesloten in de Vooruit, waar mijn Noorse medestudenten ontdekten hoe goedkoop (en lekker) het Belgische bier is! Op de laatste dag stond Antwerpen nog op het programma. In Wijnegem, iets buiten het centrum van Antwerpen, bezochten we Kanaalhuizen, opnieuw een project van Coussée & Goris. Dit project werd op poten gesteld door een gefortuneerde kunsthandelaar die op zoek was naar een plek om al zijn verzamelde kunst tentoon te stellen. Dit resulteerde uiteindelijk in een grootschalig woonproject waarbij verschillende architecten zoals Stéphane Beel en Bogdan & Van Broeck werden gevraagd om ontwerpen te maken voor een mix van appartementen en kantoorruimten. Na dit bezoek was het einde van onze reis onherroepelijk aangebroken. Sommigen keerden terug naar Noorwegen, anderen reisden nog verder naar Den Haag en ik besloot om een blitsbezoek aan het thuisfront te brengen.

Het boeiende aan deze reis was dat we bij elk bezoek aan een project in contact kwamen met de architect en eventueel ook de ontwikkelaar en ook dat we overal binnen mochten om de sfeer van het gebouw effectief op te snuiven. Ondanks het feit dat de bestemming de – voor mij bekende – Lage Landen was, ben ik toch in contact gekomen met vele nieuwe namen, aspecten,… In het derde jaar in Leuven zijn verschillende woonprojecten reeds uitvoerig aan bod gekomen; toch was het interessant om dit alles eens vanuit een ander perspectief te bekijken en met Noorse studenten te beleven.