Week


PRAKTISCH

X

LOCATIE

Dit jaar gaat de Existenzweek door in het klooster van de Broeders van Liefde, een verborgen oase van rust gelegen in het centrum van Leuven. Het herenhuis aan de Brusselsestraat dateert van de 18e eeuw en werd geleidelijk aan uitgebreid met een kapel en aangrenzende kloostervleugels die centraal een binnentuin vormen. Het complex deed dienst als zorgcentrum voor ouderen, gesticht door de zusters der armen, tot de werking van het centrum in 1925 werd overgedragen aan de Broeders van Liefde. Tot voor kort bood het ook een plaats aan bezigheidstehuis "het roerhuis " en aan studentenhuisvesting.Locatie

PLATTEGROND

Indeling
X

PRAKTISCH

Dit jaar gaat de existenzweek door van 17 tot 22 maart. Voor het eerst zal ook vrijdag een programma worden voorzien.


Openingsuren

Zondag 17 maart:              18:00-23:00

Maandag 18 maart:           12:00-23:00

Dinsdag 19 maart:             12:00-23:00

Woensdag 20 maart:         12:00-23:00

Donderdag 21 maart:         12:00-23:00

Vrijdag 22 maart:                12:00-22:30


Betaling

Je kan in het café betalen in cash of met de kaart.


Fietsparking

Ingang: Kaboutermansstraat 6.

X

WEEKOVERZICHT


Indeling
Indeling

PLANNING

X

ZONDAG

Bekijk hier het programma van de openingsavond18.00-19.30: Opening & receptie

Lise-Lore Vanstechelman en Tom Husson aka, Lilø zijn twee Leuvense studenten met een gemeenschappelijke droom: een leven lang muziek maken! Hun poppy muziek met elektronische toets werkt aanstekelijk.
Tom Husson ken je misschien al van zijn ander project, Abre waar hij samen met zijn broer catchy hip-hop maakt. Wij twijfelen er niet aan dat zijn beats in combinatie de hemelse stem van Lise-Lore Vanstechelman ook zullen aanslaan!

Voor fans van Oh Wonder, Oscar & The WolfPsychedelische dreampop met een jazzy toets uit Limburg

Homegirl (fka Ellen Steegen) is het project van Ellen Steegen en haar band. De door jazz-geïnspireerde zangeres combineert vindingrijke melodieën met hypnotiserende synths, gitaarstukken en dansbare jazzgrooves. De band is graag geziene gast als 'Artist in Residence' van het Muziekodroom in Hasselt en brachten in 2017 hun debut-EP 'Upstairs' met single 'Keep on Going' uit. In 2019 maakt het viertal zich op voor de release van hun nieuwste single en een optreden op de Existenzweek.X

MAANDAG

Bekijk hier het maandagprogramma14.00-17.00: WORKSHOP - Sheep On Wheels14.00-16.00: WORKSHOP - Wienerberger estafette16.30-18.30: WORKSHOP - 3D-PrintenMisschien ken je hem van 'De Nieuwe lichting 2018'. 51 North is een singer-songwriter uit Antwerpen die je met zijn zachte stem en liefelijk gitaargetokkel helemaal doet wegdromen.
Met zijn melancholische, breekbare nummers onder de arm gaat hij op zoek naar zichzelf in deze grote wereld. En er is nieuw werk op komst!Leuven Jazz en Existenz slaan de handen in elkaar!

Op deze avond brengen we de legendarische Belgische saxofonist Jack Sels (1922-1970) terug tot leven met een korte documentaire over het werk en leven van de Antwerpenaar. De afgelopen tijd kwam de jazzlegende terecht weer in de belangstelling te staan: het onvolprezen Sdban Records bracht het dubbelalbum 'Minor Works' uit, met onvindbaar en onuitgegeven materiaal. Lander Lenaerts (aka DJ The JazzKid) zorgde voor de regie en de liner notes.

Eerst krijg je de korte documentaire 'Uncle Sax - The Life and Jazz of Jack Sels' te zien, gevolgd door een concert van het Casimir Liberski trio met Samuel Ber (drums), Cyrille Obermüller (bass) en Casimir Liberski (piano). De avond wordt afgesloten met een DJ-set van The JazzKid.X

DINSDAG

Bekijk hier het programma van dinsdag13.00-14.00: ESCAPEROOM14.30-15.30: ESCAPEROOM14.00-16.00: WORKSHOP - Febelcem beton14.00-16.00: WORKSHOP - Boekbinden16.00-17.00: ESCAPEROOM16.30-18.00: WORKSHOP - Yoga17.00-19.00: WORKSHOP - Sateeé lassenJochen Keymeulen, aka Spring Creek Revival brengt zachte pop met diepe gronden. Op zijn akoestische gitaar neemt hij je mee op reis naar al dan niet verzonnen plaatsen.
Heerlijk om bij weg te dromen. Bestel nog vlug een drankje en schuif de stoelen maar wat dichter!

Voor fans van Brian Fallon

19.00-21.30: Quiz

20.00-21.30: Auditoriumlezing Johansen Skovsted Arkitekter (DK) in het STUK

X

WOENSDAG

Bekijk hier het programma van woensdag13.00-18.00: Markt13.00-14.00: ESCAPEROOM14.30-15.30: ESCAPEROOM14.00-16.00: WORKSHOP - Hout16.00-17.00: ESCAPEROOM16.00-18.00: WORKSHOP - BaristaHij begon als straatmuzikant op de Meir in Antwerpen, maar tourde inmiddels als over heel Europa. Al heel zijn leven is hij bezig met muziek. Gehard door jaren ervaring als straatmuzikant en een EP op zak is hij nu klaar om ook binnenshuis het muzikale onweer te laten losbarsten. U bent bij deze gewaarschuwd!19.00-22.00: Lecture Night

X

DONDERDAG

Bekijk hier het programma van donderdag13.00-14.00: ESCAPEROOM14.30-15.30: ESCAPEROOM14.00-17.00: WORKSHOP - Adobe14.00-16.00: WORKSHOP - Neck & Shoulders16.00-17.00: ESCAPEROOM16.00-18.00: WORKSHOP - Open Gym18.00-20.00: BarbecueOprechte emoties, goed gestructureerde melodieën en eerlijke verhalen worden samengevat in intieme liedjes. Het resultaat is een verzameling van muzikale verhalen over belangrijke onderwerpen in het leven: liefde, mededogen, vreugde, woede, verdriet… het leven in al zijn aspecten. Ruth. is klaar om overal het podium over te nemen. Invloeden : belle en Sebastian, Aurora, Absynthe Minded, Ray Charles…

Wavy indie uit de bronsgroene bossen van Maasmechelen, op de wereld gezet door voorbeelden als Foals, Porches, Kung Fu Kenny en Prince. Bronce klinkt als een zomers onweer dat je recht in de ogen kijkt, dreigend en innemend zwoel.Met de release van hun eerste EP is she bad klaar voor meer. Het Depot moest er al aan geloven en nu is het de beurt aan de Existenzweek!
Lindy Versyck (zang), Bert Dewinter (gitaar), Gert Velghe (gitaar), Severin Caerts (bas) en Luka De Ceuster (drum) vormen een mannenband met vrouwelijk gezicht en brengen hedendaagse rock met vrouwelijk kantje. Ze wonnen in 2017 nog Rockvonk en ook de Interfacultaire Rockrally was een zacht eitje voor hen.
Dans, spring, zing of mosh mee de avond in!

Voor fans van Brutus, Biffy Clyro, Foo Fighters, Nothing But Thieves, Marmozets, Yonaka

23.00-05.00: Thursday Night

X

VRIJDAG

Bekijk hier het programma van de laatste dagJoanne is het solo-project van Isadore frontvrouw Joanne Van Bastelaere. Zichzelf begeleidend op gitaar, brengt ze haar nummers op een aangrijpende en eerlijke manier zoals muziek in essentie hoort te zijn!

14.00-16.00: WORKSHOP - Spikeball16.00-19.00: WORKSHOP - Wijnproeven18.40-18.50: AfsluitspeechLow Hill wordt door SX getipt als de artiest die we in 2019 in de gaten moeten houden en wij snappen waarom! De fijne mix van klassiek songschrijverschap en elektronisch experiment spreken dan ook enorm aan!
Zijn songs komen opdoemen uit een mist van soundschapes, maar blijven op een gitaar met drie snaren even goed overeind. Laurens Vanhulle, de man achter dit project maakte tot hiertoe vooral muziek voor theater en dansproducties en ook met zijn solo project heeft hij intussen al een geslaagde EP op zak en er is meer op komst!

Voor fans van Warhola, SX, Nick Murphy, James Blake

Kraftwerk meets Mogwai

De Antwerpse instrumentele band bestaande uit drummer Antoni Foscez (Statue), keyboardspeler Hans de Prins (Millionaire) en gitarist Philipp Weiss (Manngold) wist al een sterke live-reputatie op te bouwen. Hun mix tussen post-rock en dance bracht hen al op Pukkelpop, de Lokerse feesten, Eurosonic, in de Ancienne Belgique, het Depot, en in 2019 staat hen een mooie Europeese tournee te wachten met o.a. een optreden op dunk!festival, het walhalla voor de post-rock liefhebber. Hun laatste langspeler 'II' uit 2018 werd in het online magazine Indiestyle nog omschreven als een nagenoeg perfect huwelijk tussen elektronica en gitaren en een subtiel evenwicht tussen potige masculiniteit en dromerige subtiliteit.

Na hun Europeese tournee is het aan Leuven om in trance te worden gebracht door deze heren!

Voor fans van Mogwai, Kraftwerk, God Is An Astronaut, Sigur Rós

BELEVING

X

MUZIEK

A-Z

X

Barbecue - DonderdagTEST

En hij nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: "Vandaag doen we er nog een heerlijk gegrild vleesje bij."

Al jarenlang is de barbecue het laatste avondmaal van de Existenzweek dat samen met het slotfeest een ultieme afsluiter vormt. Maar let op! Dit jaar kan het einde wel eens een onverwachte wending nemen!

VOLZET

X

WORKSHOPS

Vind hier een overzicht van al de workshops


VOLZET

Zondenaars ontdek jullie zonden en vergeef ze, 1 kamer zeven hoofdzonden. Wie had jou in zijn bezit, Lucifer, Mammon, Satan,…?
Bevrijd jezelf van het kwade, ontcijfer het raadsel, kraak het slot in het klooster van de Broeders van Liefde Kaboutermansstraat 6, Leuven.

Prijs: 2 euro

Maandag


Schrijf je hier in

Sheep On Wheels brengt een eigengemaakte machine mee waarmee je zelf tegels kan maken. Deze tegels zijn gemaakt van gesmolten plastic afval!
Meer info op de website van Sheep On Wheels

Prijs: 5 euro


Schrijf je hier in

Bouw als snelste jouw muur aan de overkant!

Prijs: 3 euro


Schrijf je hier in

Altijd al eens willen werken met een 3D-printer? Nu kan je eindelijk een eigen creatie maken!

Prijs: 3 euro

Dinsdag

VOLZET

Leer zelf beton samenstellen / gieten / gebruiken.

VOLZET

Kom genieten van een volle twee uur yoga!
Deze workshop wordt verzorgd door het Leuvense Saja Yoga. 'Sarah Jabloune, zelf al jaren actief als yoga teacher, wil met Saja Yoga Studio in Leuven een warme, toegankelijke plek creëren waar bewustzijn en uiteraard ook yoga centraal staan. Een inspirerende plaats waar jong en oud zichzelf kunnen zijn en leren ruimte creëren in hun geest en lichaam tijdens deze drukke tijden. Een plek met ademruimte …'
Meer info over Saja Yoga vind je op hun website .

Prijs: 2 euro


Schrijf je hier in

Maak volledig van naald, draad en papier een boek. Deze workshop wordt gegeven door een van onze existenzleden: Lisa Servaes. Doe mee en ga met een leuk schetsboekje naar huis!

Prijs: 5 euro

VOLZET

Het Sociaal atelier Saté zal deze Initiatie lassen verzorgen.
'Sociaal atelier Saté is een open werkplek waar organisaties, semi-professionele en hobbyisten ideeën kunnen vormgeven in hout en staal. Het is niet gemakkelijk om geschikt materiaal en/of een degelijke ruimte te vinden voor DIY projecten en daarvoor kan u bij ons terecht.'
Meer info over Saté vind je op hun website.

Woensdag

VOLZET

Maak van enkele planken hout en met wat gereedschap een prachtige creatie!

Prijs: 3 euro

VOLZET

Wordt een echte Barista! Leer de coolste vormpjes maken met wat melk en koffie.
Noir Coffee zal deze workshop verzorgen. Meer info over Noir Coffe vind je op hun website .

Donderdag


Schrijf je hier in

Heb je een Adobe Licentie van KULeuven maar geen idee hoe die te gebruiken? Er wordt een korte basis gegeven over Photoshop, Illustrator en Indesign. Enkele handige tips en tricks brengen je al snel op weg naar prachtige meesterwerken!

Prijs: gratis


Schrijf je hier in

'Heb je ook vaak last van spanningen in je nek of schouders? De toenemende stress in onze moderne leven zorgt er vaak voor dat de grote spieren het werk overnemen van de dieperliggende spieren. Dit brengt veel overbodige spierspanning en -pijn met zich mee. Tijdens deze workshop nemen we uitgebreid de tijd om de spanningen in nek en schouders los te maken door stretching. Daarnaast kunnen we de diepere spieren in onze lichaam opnieuw wakker maken door activerende oefeningen geïnspireerd door de Oosterse visie op het lichaam.'
Deze workshop wordt verzorgd door het Leuvense Saja Yoga. 'Sarah Jabloune, zelf al jaren actief als yoga teacher, wil met Saja Yoga Studio in Leuven een warme, toegankelijke plek creëren waar bewustzijn en uiteraard ook yoga centraal staan. Een inspirerende plaats waar jong en oud zichzelf kunnen zijn en leren ruimte creëren in hun geest en lichaam tijdens deze drukke tijden. Een plek met ademruimte …'
Meer info over Saja Yoga vind je op hun website .

Prijs: 2 euro


Schrijf je hier in

De organisatie 'Open Gym' zal een krachttraining verzorgen op verschillende plaatsen op onze locatie! 'Open Gym - sportconstructies uit gerecycleerd materiaal. Geschikt voor wie buiten wil krachttrainen, klimmen of eender welke andere sport wil uitoefenen. Iedereen kan op onze constructies trainen, op elk moment van de dag. Op Open Gym vervaagt ieders achtergrond, sociale status of origine. Elke Open Gym'er kan met zijn input mee werken aan een sportplek die rechtvaardig, klimaatbewust en samenhorig is!'
Meer info over Open Gym vind je op hun website .

Prijs: 2 euro

Vrijdag


Schrijf je hier in

Spikeball is de nieuwe sport! Heb je geen idee wat dit is? Of ben je ondertussen al wat meer ervaren?
Alle plezier verzekerd voor elk niveau! Bekijk hier al even de basics!

Prijs: 2 euro


Schrijf je hier in

Wat zorgt voor de specifieke smaak van enkele bekende wijnen? Hoe proef je op de juiste manier wijn? Hoe kan je weten hoe een bepaalde wijn van een bepaalde streek zal proeven? Kom dit allemaal te weten tijdens een leuke workshop met brood en wijn.

Prijs: 6 euro

X

Lecture Night - WoensdagTEST

De Lecture Night, bekend als de Soirée Écoutée van de voorgaande jaren, zal iets anders benaderd worden dan een standaardlezing over een architectuurpraktijk en haar projecten. Tijdens deze avond zal de nadruk liggen op hoe de architectuur moet omgaan met de huidige problemen en moeilijkheden in de samenleving, nu en in de toekomst. Wat is de rol van architecten in verschillende domeinen naast architectuur? Wat is het doel van architecten en architectuur zelf in het dagelijks leven van de gewone persoon? Wat is de grotere betekenis van een gebouw, een monument, een interventie, enz. voor de samenleving?

• Tanner Merkeley van de onderzoeks- en ontwerpstudio AMO van OMA leert ons hoe architectonisch denken kan toegepast worden in niet-architecturale domeinen.

• Xaveer De Geyter zal het hebben over het bredere spectrum van architectuur dat zijn praktijk doorgaans tracht te bereiken met hun projecten.

• Het Portugese bureau Fala atelier is van mening dat architectuurpraktijken ook enkele politieke problemen moeten aanpakken. Zoals de status-quo van Europese steden die worden omgetoverd tot pretparken voor toeristen, ongeacht hun oorspronkelijke bewoners.

Prijs: €5 / student & €9 / niet-studenten
Plaats: Kaboutermansstraat 6, Leuven
Taal: Engels

Schrijf je hier in
X

Thursday NightTEST

De Existenzweek zou niet compleet zijn zonder ons befaamde slotfeest. Dit jaar is het feestje dan wel niet het einde van de week, maar het zal daarom niet minder memorabel worden! Verwacht je aan frisse cocktails, veel dansjes en een unieke setting.

Koop je ticket in ons café op de existenzweek!

X

Quiz - DinsdagTEST

Hallelujah, het is weer tijd voor de Existenz Quiz!
Leer de 10 geboden al maar vanbuiten en bereid je voor op een heuse kruisweg doorheen je algemene kennis. Vorm samen met vier andere apostelen een groep kruisvaarders om de strijd aan te gaan met andere ketterse intellectuelen. Hopelijk staat Jezus je bij in de tocht naar de Heilige Graal, maar let op dat je niet op de brandstapel terecht komt.

Praktisch:
max. 5 personen per groep
Inkom: €15 per groep

VOLZETLoko

Transport L'Heureux