NL / EN

REPORTAGE:
WERKT U OOK IN EEN 'FIRMA'?

Yassin Lamarti
31/10/2017

We kennen het allemaal.
‘s Ochtends stappen we het typevoorbeeld van een kantoorgebouw binnen, waar we mooi werken van 9u tot 17u, om dan huiswaarts te keren. Tussen de pauzes en de eindeloze stroom koffiemokken door, zitten we uren aan een bureau naar een scherm te kijken. De klok tikt 17u aan en het gebouw stroomt leeg, waarna het zo achterblijft tot de volgende ochtend. Het werkleven is toe aan verandering.


Mogelijk bestaat er een alternatief voor deze sleur en de eenzaamheid van het kantoorgebouw na de uren. Firma is een bedrijf in het industriegebied van Vilvoorde, een plek waar het straatbeeld voornamelijk bestaat uit bandencentrales, fabrieken en een eindeloze stroom aan vrachtwagens. In deze context is Firma een lichtpunt: hier worden in eenzelfde gebouw zowel een werkplek, een rustplek als eventzalen gecombineerd.


Bij het betreden van het gebouw kom je binnen in een minimalistisch ingerichte bar, waar bijvoorbeeld in de ene hoek een gezellig gesprek plaatsvindt in de zetels terwijl er aan de andere zijde iemand rustig op zijn laptop aan het werken is. Gescheiden door een verschuifbaar gordijn bevindt zich aanpalend de eerste event space die naar huisstijl is ingericht, waarbij Firma een totaalpakket aanbiedt voor het organiseren van evenementen, gaande van after work meetings tot trouwfeesten. Aan de achterzijde wordt een casco event space aangeboden, mocht de organisator een eigen indeling en catering verkiezen. Tussen deze twee ruimtes bevindt zich een werkatelier waar machines en werkgereedschap ter beschikking worden gesteld aan de huurder van een werkbank. Voor de creatievelingen is er ook toegang tot een FabLab en zeefdruk die, mits een korte opleiding, tegen een kleine bijdrage kunnen worden gebruikt.


De trap bestijgend naar de eerste verdieping kom je terecht in de minder ambachtelijke werkruimtes. In een zeer open en lichte ruimte staan verschillende bureaus, soms leeg soms ingericht. Deze bureaus zijn namelijk te huur voor een termijn gaande van één dag tot een volledig jaar; op deze manier krijg je verschillende vormen van werken gecombineerd in eenzelfde ruimte. In oktober zijn de langetermijnhuurders een architectenbureau en een fotograaf. De overige bureaus worden ingenomen door mensen die slechts één dag in Brussel of Antwerpen moeten zijn, maar van verder moeten komen en op die manier Vilvoorde als tijdelijke uitvalsbasis gebruiken.
Naast deze coworking space biedt Firma op de eerste verdieping nog vergaderruimtes aan en afgesloten ruimtes voor startups die daar met meerdere werknemers kunnen samenzitten. Zo wordt er voor diversiteit gezorgd binnen het werkmilieu: niet alleen kleine zelfstandige ondernemers maar ook kleine bedrijven met meerdere werknemers kunnen terecht in dit gebouw.

Firma slaagt erin verschillende functies huis te houden in eenzelfde gebouw, gaande van events tot werkruimtes. Ze gaan hier zelfs een stap verder door vaste huurders 24/7 toegang te geven tot het gebouw waardoor dit ten volle benut kan worden en men niet in de nine to five sleur blijft hangen.
Laten we dit soort initiatieven aanmoedigen om het werken en het klassieke kantoorgebouw in vraag te stellen.