Ladeuzeplein  

7 mrt. tot 13 mrt. 2022

De stoelen zijn aangekomen op hun volgende bestemming: het welbekende Monseigneur Ladeuzeplein. Elke student of inwoner van Leuven heeft al zeker eens dit plein doorkruist. Maar heb je al eens de tijd genomen om gewoon eens stil te staan en te kijken? Laat je hierbij vergezellen door een paar weetjes over dit bekende plein. 

 

Iedere voorbijganger heeft het al gezien: de omgekeerde kever doorprikt met een naald. Maar wat doet die daar nu eigenlijk? Dit vragen velen zich wel eens af. Wel, de kever is een diertje dat al voor een zeer lange tijd bestaat en ook niet verder is geëvolueerd doorheen die tijd. Dit diertje heeft dus eigenlijk heel de wereld zien veranderen. Daarom wordt hij gebruikt als een symbool voor het geheugen van de wereld. Dat deze kever dan ook dichtbij de universiteitsbibliotheek staat is natuurlijk niet toevallig!

 

Deze monumentale universiteitsbibliotheek lijkt er altijd al te hebben gestaan, niets is minder waar. Deze bibliotheek heeft namelijk nog maar recentelijk honderd kaarsjes uitgeblazen, want het gebouw dateert van het jaar 1920. De universiteitsbibliotheek is gebouwd als vervanging van de universiteitshallen in de Naamsestraat die verwoest waren tijdens WOI.

 

Heb je nog even tijd en wil je eens Leuven vanuit de hoogte bekijken? Beklim dan zeker de toren van de universiteitsbibliotheek. Na een klim van 5 verdiepen, word je beloond met een panoramisch uitzicht over de stad!

 

De afbeelding kan niet weergegeven worden