Student Residence REGA Exterior Landscape

Sint-Maartenstraat 55, 3000 Leuven

2016

Ontwerpbureau Pauwels

De afbeelding kan niet weergegeven worden De afbeelding kan niet weergegeven worden

De Dijle-river, ons allen welbekend in Leuven, stroomt doorheen het centrum van de stad en is de afgelopen jaren op verschillende plaatsen opnieuw open gelegd om terug aangename natuurrijke plekken te creëren. Een andere, meer onbekende rivier, waar dit principe ook op is toegepast, is de Vunt-rivier. In tegenstelling tot de Dijle, ontspringt deze rivier wel in hartje Leuven. Op sommige plaatsen is de ze ‘bedekt’ door gebouwen van de KU Leuven, zoals bijvoorbeeld de studentenresidentie in Sint-Maartensdal. Hier is een deel van de infrastructuur en de tuin ingestort in de rivier. Er werd aan Ontwerpbureau Pauwels gevraagd de schade te herstellen, en een oplossing te vinden voor de bestaande bomen in de tuin, die boven de rivier staan.

Men was erachter gekomen dat de bomen de oorzaak vormden voor het instorten van het betonnen plateau waarop de tuin rustte. Ze zochten via hun wortels naar water, en drukten tijdens dit proces op de constructie. Na voltooiing van het scheurpatroon, bezweek de betonnen constructie uiteindelijk onder de steeds toenemende drukkracht van de wortels.

Het bureau deed het voorstel om de rivier volledig open te leggen, om zo een relatie met het water te zoeken in de groene tuin. Hun voorstel werd enthousiast ondersteund door de universiteit en de eigenaars. De oever van de rivier werd verstevigd met metselwerk muren, en in het tuingedeelte werd deze vormgegeven door een getrapte stapeling van betonnen elementen. Deze elementen hebben een optimale zonnetoetreding, waardoor het een aantrekkelijke zitruimte is voor de studenten van de residentie. Daarnaast kan men ook op 2 manieren de rivier oversteken. Enerzijds via een betonnen (fiets)brug, anderzijds via ludiek geplaatste betonnen stenen in het water. Dit zorgt voor een extra interactie met de prachtige natuur die hier blootgelegd werd.

De rest van de tuin werd opgevuld met diverse flora, waaronder bomen, struiken, hangplanten, groene daken op de fietsstalling en wadis die de nodige regenwaterinfiltratie verzorgen.

In essentie is dit project een mooi voorbeeld van hoe men soms een ruimte kan opwaarderen door ze verder af te breken, ipv te herstellen. Hierdoor komen achterliggende lagen naar boven die de kwaliteit van de ruimte enorm versterken. Het blootleggen van de rivier heeft van de studententuin een aangename verblijfplek gemaakt. Een plek waar terecht een deel van de beschikbare oppervlakte werd opgegeven aan de prachtige natuur.

Klik hier om de bron te bekijken