Over Perspectief

Wij als architectuurstudenten zijn vaak helemaal overtuigd van het belang van goede architectuur. Maar wat met andere jongeren? Zien zij architectuur als het bouwen van een huis? Of als het bouwen van een samenleving? Wij hopen dat laatste, maar laten we eerlijk blijven: het kan beter.

Ons doel bij Existenz is om uit te zoeken hoe we architectuur toegankelijker kunnen maken voor andere jongeren: hoe laten we hen proeven van de schoonheid van ons vak? Hoe vertellen we hen ons verhaal over de wereld van morgen. Kortom, welk perspectief kunnen wij, architecten, aan de volgende generaties geven?

Het zijn moeilijke vragen waarop wij graag samen met jullie een antwoord zoeken. Vragen waarop Existenz met onder meer ‘de week’ al jarenlang een antwoord vindt. We geloven dat we nog meer mensen kunnen aanspreken. Dat we jongeren op een laagdrempelige manier kunnen laten deelnemen aan ons gesprek, met kritische debatten en leerrijke lezingen, kleine ingrepen en diepgaand onderzoek.


Studentenlezing
Design for Change[Dit evenement is reeds afgelopen]

Existenz stelt u met trots zijn gloednieuwe projectweek voor: Design for Change! Ons doel? Zoeken naar antwoorden op enkele architecturale vraagstukken die op dit moment centraal in de aandacht staan, mensen prikkelen om na te denken over de nieuwe kansen in deze ongeziene crisis.

Het thema van Design for Change is ‘de impact van COVID-19 op de Belgische architectuur en stedenbouw’. Aan de hand van lezingen en een panelgesprek met toonaangevende architecten en onderzoekers zullen we het hebben over verschillende actuele onderwerpen.

Wat is de impact van corona op onze steden en dorpen? Hoe passen we ons aan om ruimtelijk samen te leven met een virus? Blijft alles bij het oude? Hoe zijn steden in het verleden gevormd door epidemieën? Kortom, wat leren verleden en heden ons voor de toekomst? Het zijn vragen waar we samen met u een antwoord op zoeken.