De afbeelding kan niet weergegeven worden

Wim Van den Eynde

Diploma: Burgerlijk ingenieur - architect, KULeuven

Afstudeerjaar: 1990

Huidige job: Televisiejournalist bij Pano, VRT nieuwsdienst

Waarom koos u voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect?

Ik ben mijn studies begonnen in de jaren 80, er was veel werkloosheid. Het diploma burgerlijk ingenieur was sterk voor de arbeidsmarkt, met bijna 100 % jobzekerheid. Ik ben aangespoord door mijn leraars en ouders om het eens ‘te proberen’. Ik had in het middelbaar latijn-wiskunde gestudeerd, burgerlijk ingenieur lag dus in die lijn. Ik heb toegestemd, maar ik heb dan wel voor burgerlijk ingenieur - architect gekozen, omdat architectuur, kunst, ontwerpen, enzoverder, mij zeer welkome aanvullingen leken op het technische van de ingenieursstudies. Dat was een goede keuze, ik heb mogen ervaren dat de studies burgerlijk ingenieur - architect een enorm uiteenlopende en veelzijdige waaier aan vakken inhield, gaande van bouwfysica tot kunstgeschiedenis, van organische chemie tot architecturaal ontwerpen. Ik vond het zeer verrijkend.

Welke stappen hebt u ondernomen na uw opleiding en hoe bent u uiteindelijk terecht gekomen in de job die u nu doet?

Ik wilde na mijn studies nog een humaan wetenschappelijke opleiding volgen, omdat ik het ingenieursaspect van de studies toch zwaar vond doorwegen. Ik had als astmapatiënt het ‘geluk’ om geen legerdienst te moeten doen, dat was een jaar gewonnen. Ik was als 23-jarige afgestudeerd als ingenieur-architect, en nog niet klaar om voltijds te gaan werken. Ik heb dan beslist om politieke wetenschappen bij te studeren. Dat kon op drie jaar, omdat ik een aantal vrijstellingen kreeg. Die studies moest ik zelf betalen, dus ben ik deeltijds in een café gaan werken. Tijdens die job heb ik kennis gemaakt met enkele VRT-journalisten, omdat die vaak in dat café kwamen: Dirk Lesaffer en Rudi Vranckx. Journalistiek trok me ook erg aan. Ik mocht me inschrijven voor een cursus tv-journalistiek die gegeven werd door Dirk Lesaffer en Rudi Vranckx. Dat waren een drietal, zeer intense weekends, waar ik de microbe voor de journalistiek te pakken heb gekregen. Een tijd later werden Dirk Lesaffer en Rudi Vranckx gevraagd om de nieuwe regionale televisie ROB (Leuven) op te starten, en ik kreeg de kans om deel uit te maken van hun nieuwe redactie. Dat was het startschot voor een loopbaan in de journalistiek.

Wat houdt uw job precies in?

Ik werk momenteel voor Pano, een reportageprogramma van de VRT nieuwsdienst. Ik ben dus inderdaad televisiejournalist geworden. Af en toe schrijf ik ook een boek, vaak is dat onderzoeksjournalistiek. Heel boeiend allemaal, die job geeft me veel voldoening. Ik ben heel veel op pad, kom met enorm veel mensen in contact, ik kan zeer diverse verhalen onderzoeken, filmen, vertellen. Meedraaien op een nieuwsredactie geeft een geweldige drive. Het is een job met veel afwisseling, die ik met veel passie doe. De architectuur mis ik soms. Maar als ik een reportage kan maken over de bouw- of vastgoedsector kan ik mijn oude interesses nog eens bovenhalen.

Hebt u tips voor studenten die afstuderen als burgerlijk ingenieur-architect?

Ik heb tips voor studenten die willen werken als journalist, maar misschien is de studie van burgerlijk ingenieur - architect niet de ideale voorbereiding. Ik ben zelf wel heel blij met mijn opleiding, ik voel dat de manier van doorgedreven analyseren die ik tijdens mijn ingenieursstudies heb geleerd me ook als (onderzoeks)-journalist van pas komt. Maar wie als journalist wil werken volgt misschien beter een van de vele opleidingen journalistiek, die er in de jaren ‘80 nog niet waren. Er is ook de mogelijkheid om een masteropleiding journalistiek te volgen die aansluit bij een andere masteropleiding, dus ingenieursstudies kunnen op die manier wel leiden tot een job in de journalistiek. De belangrijkste manier waarop mensen aan een job in de journalistiek geraken is via stages. De opleiding journalistiek houdt zo’n stage in, en die geeft studenten de kans om een netwerk op de bouwen. Of je kan ook in een café gaan werken, daar kom je ook wel eens interessante mensen tegen die je aan een job kunnen helpen. 😊