Tijmen Bruyndonkx
Diploma: Burgerlijk ingenieur-architect, KULeuven
Afstudeerjaar: 2017
Huidige job: Productieleider bij M Leuven
Waarom koos u voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect?
Ik denk dat de combinatie van ingenieur en architect mij aansprak. Omdat hier zowel het creatieve aspect, het ontwerpen alsook het logisch, wiskundig of wetenschappelijk denken naar voor kwam. Daarnaast had ik sowieso interesse voor architectuur. En misschien stiekem ook omdat ik het niet helemaal goed wist en andere studies mij niet meteen aanspraken.
Welke stappen hebt u ondernomen na uw opleiding en hoe bent u uiteindelijk terecht gekomen in de job die u nu doet?
In mijn eerste jaar master heb ik een keuzevak opgenomen van prof. Schevenels rond het Artefact festival van STUK. We gingen hier met zeven studenten en een kunstenaar aan de slag om een constructie te bouwen. Hier leerde ik een technieker kennen die in de kunstensector achter de schermen werkt, aan de opbouw van scenografieën, kunstwerken… Via hem ben ik in M Leuven begonnen als jobstudent, als technieker. Ik bouwde toen mee aan de tentoonstelling van Utopia in kader van het stadsfestival. Een tijd later ben ik opnieuw in M Leuven gaan werken als jobstudent. Ditmaal ter ondersteuning van de productieleiders: ontwerpen en technisch uittekenen van scenografieën, materiaallijsten opstellen… En uiteindelijk ben ik daar ook gebleven. Op het einde van mijn studies ben ik in M Leuven blijven werken en ben nu vast in dienst als productieleider.
Wat houdt uw job precies in?
Uiteindelijk gaat dit over alles wat met productie te maken heeft in het museum. Dit gaat van de eerste concepten of ontwerpen maken voor een tentoonstelling, technisch uitwerken, materiaallijsten, bestekken en constructieplannen opstellen, een ploeg techniekers aansturen… Maar even goed het beheer en de inventaris van onze stock, het werkmateriaal, het audiovisueel materiaal etcetera opvolgen tot zelf betrokken zijn bij de op- en afbouw van tentoonstellingen.
Hebt u tips voor studenten die afstuderen als burgerlijk ingenieur-architect?
Ik heb noch stage, noch ervaring in het buitenland opgedaan, dus daar kan ik niets over aan- of afraden. Ik had in mijn master het gevoel dat ik iets anders wilde doen dan als ingenieur of architect aan de slag gaan. Mijn Existenz-jaar en dat keuzevak hebben des te meer duidelijk gemaakt dat ik ook met mijn handen aan de slag wou en iets praktischer wou doen. Ik heb toen ook getwijfeld over een opleiding meubelontwerp of meubelmaker, wat ik nu deeltijds ook doe. Ik zou als advies vooral geven om niet te beperkt te proberen nadenken over mogelijkheden. Ik denk dat de studie ingenieur-architect heel veel mogelijkheden biedt om veel verschillende richtingen uit te gaan. Zo toont ook de vriendengroep die ik aan mijn studies heb overgehouden. En misschien ook: twijfel zeker niet om uit te proberen of te veranderen als je niet gelukkig bent of het niet helemaal is wat je wilt. Ik denk oprecht dat iedereen uiteindelijk wel komt waar hij moet komen, de ene al wat sneller dan de andere.